Cursussen

Yoga is de weg naar binnen, het pad van zelfkennis. En zelfkennis leidt tot zelfsturing. Zodat je je meer in staat voelt je leven in te richten zoals het jou past.

Ik gun een ieder scholing die als een verrijking en een verdieping wordt ervaren. Nuttig en toepasbaar ook…. Scholing die je voedt en je verder brengt op je pad.

De cursussen worden in kleine groepjes gegeven.

Cursussen die met regelmaat gegeven worden zijn:

Aanwezig zijn in HARA: Nu actueel

Uit je hoofd, in je lijf. Leren voelen. Dat waar de aandacht is, daar gaat ook de energie naar toe. Doordat we in onze samenleving veel vanuit ons hoofd werken, verzamelt zich daar dan ook de meeste energie. Zo worden we energetisch gezien een piramide op de kop. Instabiel dus. Het harapunt, 4 cm onder de navel in de diepte van het bekken, is onze bron van stabiliteit en innerlijke kracht. Leer jezelf ermee te verbinden en dan daaruit door het leven te bewegen. Als je in hara aanwezig bent, ben je minder makkelijk uit balans te brengen en als dat wel gebeurt, (en dat gebeurt natuurlijk) kom je weer makkelijker terug bij jezelf. Vanuit hara sla je je wortels naar beneden toe en dan pas kan je naar boven toe groeien en floreren. De cursus is gericht op de beleving. Soms ingetogen, soms speels. D.w.z. dat er afwisselend gebruik wordt gemaakt van houdingen, ademwerk, lopen, meditatie en geluid.

Maandagavond 20, 27 mei en 3 juni in Oostdam, Jongkoenstraat 1 Goedereede. van 20-21.30 uur. 3 lessen voor 37,50.

 

Yoga Nidra: de gelukzalig ontspanning

De meeste mensen slapen zonder hun spanning op te lossen, dat heet nidra. Nidra betekent slaap, ongeacht wat of waar, maar yoga nidra betekent slaap na alle lasten te hebben afgeworpen, het is van een volkomen gelukzalige, hogere kwaliteit. Wanneer het gewaarzijn gescheiden en apart van de verstoringen van de denkgeest, wanneer waken, dromen en diepe slaap als wolken langsdrijven, en toch het gewaarzijn van atma, het innerlijke Zelf,  blijft, dan is dat de ervaring van totale ontspanning. Ontspanning betekent niet slaap. Ontspanning betekent gelukzalig blij te zijn, het heeft geen einde. Ik noem gelukzaligheid absolute ontspanning; slaap is iets anders. Slaap geeft alleen ontspanning van geest en gevoel. Gelukzaligheid ontspant het atma, het innerlijke zelf; dat is het waarom in de yogafilosofie yoga nidra de toegangsweg is naar Samadhi, Bliss, Ananda, een buitengewone Zijnservaring.

Swami Satyananda Saraswati (de creator)

Bewegingsloos liggend in Savasana, duurt deze meditatie 45-60 minuten. De cursus wordt aangeboden in een blok van 4x.

3-luik: het juiste staan, het juiste zitten, het juiste liggen

Savasana (dodemanshouding), Tadasana (staande berghouding)  en een reeks zithoudingen, Sukhasana (kleermakerszit) en Dandasana (Stokhouding). Juiste uiterlijke houdingen, zorgen ook voor een innerlijk juiste houding t.a.v. het leven en andere mensen. Think about it! 3 zaterdagochtenden van 10-12 uur.

De waarneembare adem:

Tussen de natuurlijke adem enerzijds en de adembeheersingsoefeningen anderzijds, ligt de wereld van de waarneembare adem. Gewaarzijn van de ademstroom, zonder in te grijpen. Bepaalde houdingen lokken een bepaalde adembeweging uit. Observeren en toelaten is het devies. Het lichaam is nl. een intelligent systeem dus weet waar de adem nodig is. Wij hoeven dat ‘alleen maar’ te te staan.

Info en aanmelden via een appje op 06 43 55 60 69.